8 ÜLKENİN SAĞLIK BAKANI FUARDA PPP MODELİNİ MASAYA YATIRDI

30 Mart – 2 Nisan 2017 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen 24. Expomed Eurasia Fuarı İstanbul’u 4 gün boyunca medikal sektörün kalbi haline getirdi.  4.972’si yabancı, 29.114’ü yerli olmak üzere toplam 34.086 profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan fuarda 673 firma ve firma temsilcisi ürünlerini 32.645 m2 alanda sergiledi.  Kore, Çin, Tayvan, Almanya, İtalya, Yunanistan, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, Polonya, İsviçre, Malezya, Pakistan, Hindistan ve BAE’den gelen katılımcılarla fuar, uluslararası bir boyutta gerçekleşti.  3 temel ürün grubuna göre salonların ayrıldığı fuarda ziyaretçiler, aradıkları ürünleri ilgili salonlarda kolayca bulma imkânına sahip oldu. Fuar ile eşzamanlı olarak gerçekleşen “Şehir Hastaneleri, Sağlık Turizmi ve Kamu Özel Ortaklığı” başlıklı sempozyuma ise ilgi yoğundu. Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneği (SAYED)  ve Kamu Özel Ortaklığı Derneği tarafından 1 ve 2 Nisan’da gerçekleştirilen sempzoyuma T.C. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile birlikte yabancı ülkelerin Sağlık Bakanları ve Bakanlık yetkilileri de katıldı. Açılış sonrasında Sağlık Bakanları 2’li görüşmeler gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Türkiye, sağlıkta dönüşüm programının ikinci dönemine başlıyor

Kırgızistan Sağlık Bakanı Talantbek Batraliev: 2002 yılından bugüne kadarki süreç, üstünde durulmuş bir stratejinin yansıması

Pakistan Punjab Eyaletinin Sağlık Bakanı Khawaja Salman Rafique: Çağın getirilerini sağlık sistemimize entegre ediyoruz

Bahreyn Sağlık Bakanı Faeqa Saeed Alsaleh: PPP modeliyle önemli projelere imza attık

Madagaskar Sağlık Bakanı Mamy Lalatiana Andriamanarivo: Sistemin ülkemizde uygulanabilirliğini yüksek olarak görüyoruz
 
REED TÜYAP, Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneği (SAYED) ve Kamu ve Özel Ortaklığı Derneği işbirliğiyle düzenlenen ‘Şehir Hastaneleri, Sağlık Turizmi ve Kamu Özel İşbirliği’ konulu sempozyumun ikinci günü,  5 farklı ülkenin Sağlık Bakanına ev sahipliği yaptı. Dünyada ve Türkiye’de sağlık sektörünün geldiği noktayı değerlendiren bakanlar, Türkiye’deki Kamu-Özel işbirlikleri (PPP) modeliyle hayata geçirilen şehir hastanelerinin tüm detaylarını Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan dinledi.
 
İstanbul, 2 Nisan 2017 - REED TÜYAP, Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneği (SAYED) ve Kamu ve Özel Ortaklığı Derneği işbirliğiyle EXPOMED Fuarı’nda gerçekleşen ‘Şehir Hastaneleri, Sağlık Turizmi ve Kamu Özel İşbirliği’ konulu sempozyumun ikinci gününde Kamu-Özel işbirliğiyle hayata geçirilen şehir hastanelerinin tüm detayları masaya yatırıldı.
 
Sempozyumun açılış konuşmasını Kamu ve Özel Ortaklığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Tosun yaparken; TBMM Sağlık Aile ve Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vural Kavuncu, Kazakistan Sağlık Gelişimi Genel Müdür Yardımcısı Kuzambayev Nurbol Irismatovich, Azerbaycan Sağlık Bakan Yardımcısı Agheyev Elsevar, Kosova Sağlık Bakan Yardımcısı Kadir Hüseyin, Suudi Arabistan Sağlık Bakan Yardımcısı Fayyad Dandashi, Pakistan Punjab Eyaletinin Sağlık Bakanı Khawaja Salman Rafique, Bahreyn Sağlık Bakanı Faeqa Saeed Alsaleh, Kırgızistan Sağlık Bakanı Talantbek Batraliev, Madagaskar Sağlık Bakanı Mamy Lalatiana Andriamanarivo ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Recep Akdağ, konuşmacı olarak yer aldı.
 
Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Bugün 80 milyon vatandaşımız koruyucu bir kamu sağlık sigortası şemsiyesi altındadır
Genellikle tüm dünyada sağlık sistemi yöneticilerinin fazla para harcadığı gibi bir yanlış inanış olduğunu söyleyen Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aslında sağlığa yapılan harcamaların ülkelerin kalkınmasına yapılan harcama anlamına geldiğini söyledi. Finansman sağlayıcılarının bunu bir kalkınma kalemi olarak almaları gerektiğinin altını çizen Akdağ, “Sağlıkta dönüşüm programı adını verdiğimiz bu program, 10 yıl içerisinde büyük başarı gösterdi. Vatandaşımızın sağlıkta memnuniyeti yüzde 39’dan yüzde 75’lere ulaştı. Anne ve bebek ölümlerinde çok ciddi azalmalar yaşandı.  Bu oran, her yüz bin annede /hamilede yüzde 70’lerde iken yüzde 14’lere geriledi. Biz bakanlık olarak bu rakamı daha da aşağıya çekeceğiz. Öte yandan finansal koruma açısından Türkiye’deki sistem, oldukça mükemmel bir sitemdir.  Bugün 80 milyon vatandaşımız koruyucu bir kamu sağlık sigortası şemsiyesi altındadır. Vatandaşlarımız sağlık haklarına hem birinci basamak hizmetlerinde hem ikinci basamak hizmetlerinde mükemmel şekilde ulaşır. Oluşturduğumuz sistem hem ucuz maliyetli hem de herkesin ulaşabildiği bir sistemdir” dedi.

Bu dönüşümü gerçekleştirmek için sistemin birçok noktasına dokunduklarını ve değiştirdiklerini söylen Akdağ, “Biz öncelikle çalışanlarımıza performanslarına göre ödeme yapmaya başladık. Bu çalışan verimliliğini çok ciddi ölçüde arttırdı. Kuşkusuz bunun daha mükemmel hale getirilmesi gerekiyor.  Bunun ikincisi de kamu özel ortaklığı ile yapmış olduğumuz işlerdir. Çünkü Türkiye, sağlıkta dönüşüm programının ikinci dönemine başladı. Bu dönem verimlilik, etkinlik ve bunun sonunda gerçekleşen kolay erişimin, artık çok kaliteli bir hizmete dönüştürülmesiyle değişecek. Türkiye bu yolda önemli adımlar atıyor. Türkiye’de bu ikinci dönem, erişimi güçlendirirken, çok daha kaliteli bir hizmet sunumunu ortaya çıkartacak.  Sağlık işbirliği yapabileceğimiz en önemli alanlardan birisi olan dost ülkelerle münasebetlerimiz ve işbirliklerimiz devam edecek “dedi.
 
Agheyev Elsevar: Şehir hastaneleri dünyada nadir görülen bir sistem
Azerbaycan olarak Türkiye’nin sağlık alanındaki reformlarını takip ederek yol haritası oluşturduklarını belirten Azerbaycan Sağlık Bakan Yardımcısı Agheyev Elsevar, Türkiye’nin ilk olarak sigorta sistemini değiştirdiğini şimdi ise şehir hastaneleriyle yoluna devam ettiğini söyledi. Kamu-Özel işbirlikleri (PPP) modeliyle hayata geçirilen şehir hastanelerinin dünyada nadir görülen bir sistem olduğunun altını çizen Elsevar, Azerbaycan’da da sistemin hayata geçirilmesi için yoğun olarak çalıştıklarını belirtti.
 
Hüseyin: Türkiye’nin sağlık reformlarını yakından takip ediyoruz
Kosova Sağlık Bakan Yardımcısı Kadir Hüseyin ise dünyanın farklı ülkelerinden gelen dostlarla EXPOMED’de buluşmaktan mutlu olduğunu dile getirdi. Böyle bir organizasyonda imzası olan herkese ve özellikle Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a davetlerinden dolayı teşekkür eden Hüseyin, “Kosova hükümetinin önemli hedeflerinden biri AB üyeliğine girmek. Bunun için de hukuk ve sağlık alanında önemli reformlara imza atmamız gerekiyor ve bunu kısıtlı imkanlarımızla hayata geçirmemiz gerekiyor. Biz Kosova olarak Balkanların en genç ülkelerinden biriyiz. Dolayısıyla tüm dünyanın özellikle de yakın komşumuz Türkiye’nin sağlık reformlarını yakından takip ediyoruz” dedi.
 
Rafique: Çağın getirilerini sağlık sistemimize entegre ediyoruz
Pakistan Punjab Eyaletinin Sağlık Bakanı Khawaja Salman Rafique de, ülkesinin sağlık çalışmalarına imza atarken Türkiye’den esinlendiklerini söyledi. Bugüne kadar Pakistan’da mega projelere imza attıklarını belirten Rafique, çağın getirilerini sisteme entegre ederek yeni nesil bir sağlık sistemiyle çalıştıklarını söyledi. Türkiye sağlık sistemini yakından takip ettiklerini ve ilgili alanları kendi sistemlerine entegre ettiklerini aktaran Rafique, böyle bir organizasyonda olmaktan çok mutlu olduğunu da sözlerine ekledi.
 
Alsaleh: PPP modeliyle önemli projelere imza attık
Bahreyn Sağlık Bakanı Faeqa Saeed Alsaleh’da sempozyumun sağlık alanında önemli bir misyonu üstlendiğini belirtti. Bu tarz toplantıların yeni iş ortaklıklarına da vesile olduğunun da altını çizen Alsaleh, farklı ülkelerin hayata geçirdiği projeleri detaylıca dinlemenin çok önemli olduğunu aktardı. Bahreyn olarak 10 yıldır PPP projelerini hayata geçirdiğini aktaran Alsaleh, sempozyumun herkes için yararlı olmasını dileklerini iletti.
 
Batraliev: Türkiye vatandaşlarına dünya standartlarında hizmet veriyor
Sempozyumun bir diğer konuşmacısı olan Kırgızistan Sağlık Bakanı Talantbek Batraliev, Türkiye’nin sağlık alanında vatandaşlarına üst düzey hizmet sunduğunu söyledi. Batraliev, 2002 yılından bugüne kadarki süreci, üstünde durulmuş bir stratejinin yansıması olarak değerlendirdi. Kardeş ülke olarak bu stratejiden önemli doneler aldıklarını söyleyen Batraliev, yol haritalarını bu donelerle oluşturduklarını aktardı.
 
Andriamanarivo: Sistemin ülkemizde uygulanabilirliğini yüksek olarak görüyoruz
Madagaskar Sağlık Bakanı Mamy Lalatiana Andriamanarivo ise Madagaskar olarak Kamu-Özel işbirlikleri (PPP) modelini ülkelerinde yaygın olarak kullanmak ve herkesin ulaşabileceği bir sağlık sistemi kurmak istediklerini söyledi. Andriamanarivo, ”Sistemin ülkemizde uygulanabilirliğini yüksek olarak görüyoruz. Buraya geliş amacımız da biraz bu yüzden. Farklı ülkelerin deneyimlerini, bilgi birikimlerini yakından takip etme fırsatı bizim için çok önemli. Birlikten güç doğar ilkesiyle önemli bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
 
ÖNCEKİ SAYFAYA GERİ DÖN